Hoe ik het doe: Visualiseren

De vraag hoe ik het toch allemaal doe is mij het afgelopen jaar heel veel gesteld. Ik heb vaker gezegd dat ik weleens zou delen hoe ik mijn ziekteperiode ben doorgekomen zonder op te geven en me eigenlijk best goed te voelen. Hoe bleef ik zo rustig? Was ik nooit bang? Kan iemand echt met zo iets groots als kanker geconfronteerd worden en toch ‘gewoon’ verder leven?

Vandaag deel ik techniek 1: visualiseren. Ik noem het expres een techniek. Je kunt het namelijk leren en er steeds beter in worden. Het is een heel praktisch iets, waar ik veel aan heb gehad en nog steeds heb. Ik pas het toe op alles en iedereen en misschien doe jij het stiekem ook al.

Ik was al rustig. Ik was al niet angstig. Maar ik was nog nooit ernstig ziek geweest. Dus hoe ging ik rustig en onbevreesd blijven? Hoe ga je zorgen dat je overeind blijft staan? Dat je positief blijft en niet opgeeft? Hoe zorg je ervoor dat je kunt blijven genieten van het leven, ook als je niet weet hoe lang dat nog duurt en je je ook flink ziek en ronduit KUT voelt? In mijn geval door bewust te kiezen voor een bepaalde houding. Ik besloot dat ik sowieso niet dood zou gaan en dat ik hier nog sterker dan ooit uit zou komen, weer helemaal mijn authentieke zelf (die was ik namelijk behoorlijk kwijt, maar dat is weer een ander thema). Ik verzamelde allerlei tools die ik bewust elke dag weer inzette. Het heeft mij zo ontzettend geholpen, dat ik het graag deel. Het is iets wat iedereen, altijd, overal kan.

Precies een week voor mijn verjaardag hoorde ik dat ik kanker had. Ik had van mijn lieve vriendin Saskia een handlezing cadeau gekregen. Helemaal vrij van verwachtingen en vragen ging ik er naartoe. Laat maar komen, dacht ik. Ik was niet sceptisch, ik had er gewoon geen ervaring mee. Gezien de omstandigheden was het toch wel apart en was ik nieuwsgierig. We gingen er samen heen maar ik moest alleen naar binnen.

Het werd een heel mooie ontmoeting. Deze vrouw heeft mij van top tot teen ALLES beschreven van hoe ik in elkaar zit en wat mijn dromen en mogelijkheden zijn, hoe mijn leven was geweest et cetera. Holla at cha girl als je info wilt. De hele tijd echter dacht ik bij alles wat ze zei: ‘ja maar ik heb geen toekomst’, ‘mevrouw, ik ga dood’, et cetera. Leuk dat zij zag dat ik tomeloze energie heb, heel oud worden zal, de liefde van mijn leven nog wel zal ontmoeten. Nee, ik had geen vragen. IK GING MISSCHIEN SNEL DOOD. Ik kon dat niet meer voor me houden. Er volgde een soort tweede gesprek. We hadden het over selfcare en zelfliefde. We hadden het over voeding, het universum, over stress, over jezelf vergeven, mantra’s en ho’oponopono.

En over automatische gedachten en visualisaties. Ze vroeg mij: waarom vertel je jezelf dat je doodgaat? Je lichaam luistert. Het universum luistert. Weet welke boodschap je ze verzendt, wat je wenst en aantrekt. Waarom stel je jezelf niet voor over een halfjaar, levend en sterk? Denk niet aan kaal worden, maar aan de dag dat je haar weer teruggroeit. Stel je eens voor hoe het voelt als de dokter zegt: ‘jou zie ik weer over een halfjaar’. En dan een jaar. En dan twee….

En zo leerde ik te visualiseren. Met vallen en opstaan. Want natuurlijk had ik ook automatisch angstige, negatieve gedachten en gevoelens. Die hebben wij allemaal. Zo zijn wij helaas geprogrammeerd. Let maar eens op wat je jezelf allemaal vertelt op een dag; echt niet mals. Dat corrigeerde ik door er iets anders tegenover te zetten. Ik heb mij elke dag kapot gevisualiseerd. De patat die ik zou gaan eten als dat weer kon, lunch met collega’s, een lang en gezond leven met twee borsten intact, ik vond dat ik alles mocht wensen dus visualiseerde een kind en een bruiloft, city trips om te vieren dat ik beter werd, concerten waar ik vol zelfvertrouwen met mijn kale kop zou gaan lopen, ik zag de weg die de chemo door mijn lichaam ging voor me, vertelde mijn lichaam dat ik die goed zou ontvangen en dat het mijn lichaam zou helpen de tumor op te ruimen. Ik stelde al mijn cellen voor als soldaten die voor mij aan het vechten waren. Ik lachte naar ze en zij naar mij terug. Ik vertelde mijn lichaam elke dag weer dat ik er trots op was, dat het sterk en gezond was en zou blijven en dat we elke dag weer opnieuw wakker zouden worden en doorgaan. Dat ik ontzettend veel van mezelf houd. Dat klinkt misschien allemaal gek. Het kan ook gek, onwennig, onecht voelen. Dat is alles wat nieuw is. Maar wat had ik te verliezen? Ik had alle tijd om te oefenen en ik kon me ergens aan vast houden. Doing crazy stuff kept me sane.

Bovendien, wanneer het gek is of voelt dat je positief en vol vertrouwen bent en op een aardige, liefdevolle manier tegen jezelf praat, is het juist tijd om in selfcare en selflove te investeren. Hoe kan iets dat gezond en positief is nou slecht zijn? Waarom vinden we het normaal dat we onszelf vertellen dat dingen toch niet zullen lukken, dat we zullen falen, iets niet verdienen enzovoorts? Het geeft alleen maar aan hoe wij mensen vaak onbewust heel ongezond bezig zijn en hard voor onszelf zijn.

Ik heb uiteindelijk op verschillende momenten van verschillende mensen zulke waardevolle dingen geleerd. Soms heel subtiel, soms kwam ik er later pas achter. Meestal was het onbedoeld. Dat is juist het mooie. Altijd en overal is er iets moois te ontdekken en iets nieuws te leren, als je ervoor open staat.

Visualiseren, letterlijk dingen voor je zien, het je voorstellen, is gratis. Het is makkelijk. Iedereen kan het. Het is op elke situatie toe te passen en je kunt het overal, op elk moment van de dag doen. Het helpt je te focussen op positieve dingen, die dingen voor je te zien en ze uit te spreken. Als je positieve dingen gaat zoeken en benoemen, zul je makkelijker dankbaar en vol vertrouwen zijn en dat allemaal helpt je om je fijner te voelen. Je zult er ook in gaan geloven en je ernaar gedragen. Het gaf mij vooral rust en nam angsten weg. Het geeft je ook duidelijkheid en heldere doelen. Als je iets voor je kan zien, kun je het ook bereiken. Wie wil dat nou niet? En voor als je ook van het zweverige houdt: het helpt je de juiste boodschap aan jezelf en het universum te sturen. Je kunt zo aantrekken wat je nodig hebt aka manifesteren en hoger vibreren kun je ook leren, baby!

Een interessante docu als tip tot slot: Heal. Het staat op Netflix en gaat over verschillende manieren van met ernstige ziekte omgaan. Visualiseren komt hier ook in terug.