Drie weken into kanker

Van mijn lieve vriendin S kreeg ik een boekje genaamd ‘Hope’. Een leeg notitieboekje met allerlei inspirerende, troost- en hoopgevende quotes. Ik heb een dubbele verhouding met dagboeken. Aan de ene kant ben ik totaal niet gedisciplineerd en vergeet ik het bij te houden, ik vind ‘moetjes’ niks. Aan de andere kant is het heel fijn en verhelderend om te zien hoe iets verlopen is, al is het alleen al omdat je nooit altijd alles kan onthouden en veel feitelijke dingen zo makkelijk kunt bijhouden en opzoeken. Het helpt ook als je bijvoorbeeld alles wilt ordenen en wilt stilstaan bij je proces/waar je dankbaar voor bent. En alles minitueus bijhouden is ook handig voor als je bijvoorbeeld reiskosten wilt declareren bij je zorgverzekeraar. Dat is namelijk een hels karwei waar je hoofd helemaal niet naar staat en je eigenlijk de puf niet voor hebt, en waar zij natuurlijk ook van uit gaan. #ontmoedigingsbeleid #yeahisaidit

Kortom: ik ging enthousiast aan de slag en schreef van alles op. Een paar weken lang. De eerste keer was dat dit:

De eerste weken

 • di 4 december 2018: mammografie, punctie, biopten
 • woe 5/12 laatste keer op werk, manager gesproken en wat collega’s ingelicht
 • vrij 7/12 uitslag
 • woe 12/12: pet-scan
 • vrij 14/12: jarig, mri-scan, uitslag pet-scan
 • ma 17/12: genetisch onderzoek. ivf-traject afgeslagen
 • di 18/12: kennismaking chirurg, uitslag mri, plaatsen chip, punctie andere borst
 • do 20/12: kennismaking radiotherapeut en oncoloog
 • vrij 21/12: kennismaking verpleegkundige, start medicatie hoge bloeddruk, vitamine D ampullen
 • za 22/12: hartproblemen. krijg pammetjes mee tegen stress, die ik weiger in te nemen. Ik heb geen stressprobleem. Trots op mezelf hiervoor.
 • vrij 26/12: kerst, ben begonnen met mijn haar steeds wat meer af te knippen. Ik probeer dit te zien als ‘out with the old, in with the new’ en loslaten van alles wat mij niet meer tot dienst is. Mind over matter. Ik maak plaats voor betere dingen.
 • vrij 28/12: afspraak kapper voor pruik
 • ma 31/12: oudjaar, eerste chemo van 16

Ik heb tot nu toe 2 infuzen gehad, 2 puncties, 2 biopten, 2 scans, 3 foto’s, 2 echo’s, 1 chip, 3 keer bloed laten prikken en vier ziekenhuizen in de regio bezocht. Er hebben zestien mensen binnen twee weken mij in mijn blootje gezien en mijn lichaam bevoeld. Daarvan vijf mannen en elf vrouwen. Meer dan ik vrijwillig aan mezelf heb laten zitten. Lucky them. Laat me alsjealsjealsjealsjeblieft mijn borsten behouden….