De grootste leugen over kanker

Ik weet het nog precies. ‘Het klinkt oneerbiedig, maar het is zo’n raar gevormde grote klomp, dat ik denk dat het geen kanker kan zijn. Het voelt anders. En het doet ook geen pijn….’. Mijn klomp werd onder mastopathie geschaard, waar ik veel last van heb gehad en waar ik zeven jaar geleden van dacht dat het kanker was. Dat was het toen niet. En nu wel.

Laat je nooit vertellen dat iets geen kanker kan zijn ‘omdat kanker geen pijn doet’. Ik weet niet wie het verzonnen heeft en ook niet wie het zo graag in stand houdt, maar neem van mij aan (en mijn collega die het jaren geleden ook had en hetzelfde zei): kanker doet wel pijn. Als je een snelgroeiende tumor hebt die plaats inneemt van gezond weefsel, dan voel je dat er iets zit dat er niet hoort en nee, dat is niet pijnloos. Een tumor op zich kan dus echt wel pijn doen. Simpelweg zeggen dat iets geen kanker kan zijn omdat het op een bepaalde manier aanvoelt is dus een leugen waar je je nooit mee moet laten wegsturen. Iets wat ik wel heb gedaan. Ik ben er gelukkig zelf snel ook weer op teruggekomen. Ik ken mijn eigen lichaam immers het beste.

Ik heb de uitspraak ondertussen zo vaak voorbij zien komen dat het eng is. Toevallig las ik gisteren in het ziekenhuis ook een stuk waarin stond dat er ook wel een verband tussen mastopathie en kanker is.

Dus:

– kanker kan wel degelijk pijn doen

– je weet zelf het best of iets wel of niet OK aanvoelt

– je kunt beter een keer (of tien) voor niks een onderzoek uit laten voeren dan te laat…. de prijs die je ervoor betaalt is nogal hoog en niemand anders dan jijzelf ondervindt deze consequenties. Terwijl vroegtijdige detectie zoveel verschil kan maken.

– artsen doen ook maar wat. Ja, het is onderbouwd, maar ze kunnen nog steeds niet toveren en hebben niet de wijsheid in pacht. Bovendien ben jij uniek. Wat voor je buurvrouw geldt, hoeft bij jou niet het geval te zijn. Geloof nooit klakkeloos wat iemand zegt alleen omdat diegene een witte jas aan heeft.

Always stay hydrated, eat your greens en ga gewoon voor een second opinion.