Beste. dieet tips. ever.

Ben of ken  jij er ook zo één? Zo iemand die uit eten gaat en dan de kleinste salade bestelt. Zonder dressing. Die altijd en eeuwig ‘aan de lijn’ is. Die alle diëten al eens heeft geprobeerd.  Steevast zonder blijvend resultaat. Dan heb ik een aantal tips voor je/hem/haar:

1. DOE NORMAAL
Serieus! Denk even na. Je snapt, je wéét heus wel dat leven op een glas water met citroen, kaneel en peper niet mogelijk is. En dat er geen reden op deze wereld, behalve marteling, te bedenken is om echt voedsel door veel te dure smerige shakes en droge repen te vervangen.

Jij gaat echt niet de rest van je leven punten tellen, koolhydraten verbannen, calorieën uit de weg gaan, jezelf alle lekkers kunnen ontzeggen. Waarom zou je ook. Daar is het leven veel te leuk en te kort voor. Dat krampachtig bezig zijn met (niet) eten levert alleen maar honger en  een klotehumeur op. Daar schrik je misschien je naasten mee af; je lovehandles zitten nog precies waar
ze zitten en ze gaan nergens naartoe.

Aangezien je nooit dag in, dag uit de rest van je leven dit soort gekkigheden kunt volhouden,  is er dus eigenlijk geen kans van slagen. Mooi. Reden om er sowieso niet aan beginnen. Onthoud dit: niet of niet lekker eten lost nooit maar dan ook nooit iets op. Logisch dus dat jij vanaf nu nooit meer gaat diëten!

2. DOE NORMAAL
Besef dat je Beyoncé of Doutzen niet bent. Dat word je ook niet. Dat hoeft ook niet. Laat maar los dus. Je schiet er niks mee op jezelf met celebrities te vergelijken en ideaalplaatjes te willen nastreven. Ik zeg personal trainer, plastische chirurgie, privékok en zeeën aan tijd en geld hiervoor. En ja, ook veel meer geboft qua uiterlijk dan jij en ik meestal. Tough luck. Doe je niks aan.

Staar je ook niet blind op kilo’s en kledingmaten. Leuk voor je buurvrouw dat zij nooit meer dan vijftig kilo zal wegen, dat wasbordjes de trend zijn voor vrouwen…dat zegt niets over wat gezond is voor jou. En ik neem aan dat je meedoet aan die dieetonzin omdat je gezond wil zijn of worden.

Prop jezelf dus niet in een skinny jeans met muffintop als gevolg, als dat gewoon niet voor je is weggelegd. Verstop jezelf niet in tenten waarin je vormloos bent, alleen maar omdat je je schaamt voor je buikje. Straf jezelf niet met je kleding; je loopt er immers de hele dag in en ik weet uit ervaring: slecht zittende kleding voelt niet lekker en maakt je alleen maar veel meer bewust van de punten waar je nou juist niet zo blij mee bent. En wat schiet je daarmee op?

3. DOE NORMAAL
Klaag niet steen en been als je eigenlijk gewoon niet van je luie gat af wilt komen. Wil je afvallen, conditie opbouwen of strakker in je vel zitten, dan is het heel simpel: je moet keihard sporten. Dat vindt bijna niemand leuk, maar ja, jouw paardenreet en mijn zwemband gaan zich niet uit zichzelf oplossen.  En dat is waar de sportschoen meestal wringt. Kant en klare oplossingen willen in de vorm van een reep, een pil en een door-iemand-verzonnen-dus-zal-het-wel-zo-zijn dieet als religie, is lekker makkelijk. Klagen en huilen (gevolgd door een bak ijs) ook. Sporten is een stuk effectiever.

En dan de voor de hand liggende tweede in de afval-combo naast sporten: eten. Iedereen snapt dat een, of twee, of drie koekjes bij de thee heus wel eens mogen. Maar houd jij je daar ook aan, of heb je voor je het weet die hele rol achter de kiezen? Of drink je met gemak drie liter cola op een dag? Schep je drie borden avondeten op? Moet een zak popcorn helemaal leeg, vlak voor bedtijd ook? Ik spreek hier wederom uit jarenlange ervaring.
En als laatste:

4. DOE NORMAAL
Heb je je weleens afgevraagd waarom, voor wie je eigenlijk lijnt? En wat het je opgeleverd heeft? En wat heeft het je gekost? De mooiste, leukste, gezelligste mensen zijn mensen die lekker in hun vel zitten. Die gezond met zichzelf omgaan, die kunnen genieten. Die beseffen dat er zoveel meer is in de wereld dan alleen uiterlijk. Die in balans zijn. Is dat niet een veel leuker en realistischer doel om na te streven?

Keep calm and fuck dieting.