Foodbloggen ja/nee

‘Jij moet echt iets met schrijven doen!’ Iets wat ik heel vaak heb gehoord. Vooral toen ik drie weken in Afrika zat, internet net had ontdekt en iedereen per ellenlange mails op de hoogte hield van alle (bizarre) dingen die ik meemaakte. Voor mij was het een soort dagboek, maar na één mail zouden ze het vast en zeker zat zijn, dacht ik toen. Niks was minder waar. Ik kreeg steeds meer verzoekjes om updates. Ik zou een talent hebben. Nu dacht ik zelf dat het vooral ging om het talent voor belanden in bizarre situaties, het aan de stok krijgen met rare mensen en gewoon verzeilen in Murphy’s Law momenten. Maar schrijven bleek ik ook te kunnen en mensen wilden het nog lezen ook. Fantastisch! Via op verzoek verjaardagsboodschappen, liefdesbrieven, gedichten, verslagen, artikelen en smsjes schrijven begon ik te bloggen. Iets wat nog steeds fantastisch en verslavend is. Een ieder die ooit maar een letter van mij heeft gelezen en helemaal diegenen die de moeite nemen (on- en offline) commentaar te geven: bedankt!!

Nu is er iets waar ik, naast slapen, overdrijven en dus schrijven, echt heel erg goed in ben. Dat is eten. Ik droom over eten, ik denk constant aan eten, ik plan van alles om eten heen, ik maak tig lijstjes met boodschappen just for fun, ik fotografeer mijn uitspattingen, mijn keukenkastjes puilen uit van de voorraden van werkelijk alles dat er op de wereld te vinden is, ik heb stapels kookboeken, alle edities van AllerHande vanaf 2002, tig knipsels, printjes, bookmarks, receptenkaarten, magazines…en ik denk dat ik ook best wel kan koken.

‘Jij moet echt iets met foodbloggen doen!’ is wat ik nu vaak hoor. En dan denk ik: JA! NEE! WEET NIET….MEH.

JA, want:
– ik vind het gewoon heel leuk om te koken en het erover te hebben en zie het bij anderen ook graag
– ik maak nu ook al foto’s die ik, of je het wil of niet, het internet op slinger
– ik hoor dus vaak dat men dat wil en leuk vindt (en als jullie tegen mij liegen: dat is dan dus niet mijn schuld, hè!)
– eten hoort nu eenmaal heel erg bij mij, dus waarom niet ook op de blog?
– ik eet heel veel. Ik kom op heel veel plekken. Misschien kan ik nog iemands leven redden met een tip waar niet te eten/kopen (je moet je doelen soms hoog stellen)
– daarom heb ik ook de ambitie om de hashtag #keukenkastcookings trending en superpopijopi, uitnodiging-bij-de-wereld-draait-door-en-Oprah-als-ze-nog-shows-deed-waardig te maken. Ik kook als ik zelf iets moet verzinnen namelijk vooral met de dingen die ik al in huis heb. Omdat ik soms (bijna nooit, want ik houd ervan) geen zin heb om naar de supermarkt te gaan. En omdat ik toch al ontzettend veel in huis heb. Dat levert soms……eh, aparte gerechten op. Inspiratie, bedoel ik!

NEE, want:
– ik heb geen fototoestel. Nooit gehad. Gaat ook niet veranderen. Want ik ben niet zo geïnteresseerd in (echte) fotografie en ik kan toch geen toestel betalen. Het is een beetje een ‘de kip en het ei’ verhaal: ik weet niet welke reden er eerder was, maar ze zijn er nou eenmaal allebei.
– wie wil nou weten wat ik waar, wanneer at? Er zijn zoveel belangrijkere dingen om te delen
– de foto’s die ik maak zien er niet uit. Omdat ik ze dus gewoon zo met mijn telefoon schiet. En omdat ik vaak niet zulke fotogenieke dingen eet
– er zijn al zoveel bloggers die het over eten hebben. Wat heb ik nou toe te voegen?
– ik heb geen zin om een heel blog over voedsel te starten en bij te houden en past het wel binnen ZoetZuur?
– ik heb geen geduld om van alles, met regelmaat, vast te leggen. Daarom werkte een echt dagboek bij mij ook nooit.

De conclusie:
Aan ja, nee, weet niet en meh voeg ik nu toe: fuck it. Ik ga het gewoon doen. Natuurlijk niet over de honderdduizendste manier om iets als spaghetti carbonara te maken. Wanneer ik er zin in heb. Geheel op eigen manier, met telefoonfoto’s met stoom en rommel erop. Smoezelig en plakkerig, maar lekker. Want dat is, net als ZoetZuur, gewoon zoals het leven is.

9 antwoorden
 1. Tommy
  Tommy zegt:

  Die rare Johannes van Dam is net aan zijn hemelse gerechten begonnen, misschien kan jij nu zijn plaats innemen? Dan komt er eindelijk wat humor in de smaakbelevingswereld.

  Beantwoorden
 2. Dina
  Dina zegt:

  Ik kan wel echt genieten van mooie eet-foto’s, maar veel mensen maken van die dingen die iedereen toch al kan. Ben benieuwd of je lekkere en inspirerende recepten voor ons hebt! 🙂

  Beantwoorden
 3. Maaike
  Maaike zegt:

  Haha leuke blog om te lezen. Natuurlijk zijn er al veel mensen die over eten bloggen maar er zijn uberhaupt veel bloggers! En dat heeft je toch ook niet tegen gehouden om te starten met deze ;)? Ik ben in ieder geval benieuwd 🙂
  X

  Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *