BIO BOOS

Ja sorry mensen, weer een boos stukje. Boos dekt de lading eigenlijk niet helemaal. Woede en ontzetting gaan er al meer op lijken.

‘Waarom nu weer’, hoor ik jullie zeggen. Dat zal ik je vertellen. Ik lees namelijk zojuist dat in Nederland varkensanus als inktvisringen verkocht wordt.

Neem even een moment om dat tot je door te laten dringen. Varkensanus. Vies he? Goor en schandalig. Geloof je het niet? Ik wel. Helemaal als je even kijkt naar wat er het afgelopen jaar alleen al over ons voedsel aan schandalen naar buiten is gekomen.

Over het algemeen vind ik niet snel iets vies als het eten betreft. Ik wijt dat aan mijn Chinese voorouders. Ik eet bijna alles. Zo kan ik niet wachten tot het officieel winter is en ik weer verse varkensstaart kan krijgen om in de kerrie te zetten. Ik heb de slager waar mijn oma vroeger ook kwam opgespoord om er uierboord (ja, dat is gekookte koeientiet!) te bestellen.

Het punt is, dat ik precies weet dat ik dan varkensstaart en gekookte koeientiet eet.
Maar de laatste tijd is het heel hip en happening om ‘bewust’ en ‘groen’ en ‘bio’ en ‘organic’ te zijn. En dat betekent dan dat er mensen zijn die daar een slaatje uit willen slaan.

Natuurlijk wil je best een beetje meer voor je eten betalen als je weet dat je broccoli niet stijf van de verdelgingsmiddelen staat en dat je karbonaadje vroeger een heel tevreden varkentje was dat lekker rondgemodderd heeft en niet platgespoten is met hormonen en e-nummers. Beestjes blij, milieu blij, jij gezonder en trots op jezelf en dus ook blij.

En dan blijkt dus:
Dat de scharreleieren die je koopt, helemaal geen scharreleieren zijn
Dat duurzaam, ‘Beter Leven’ vlees vermengd wordt met vlees afkomstig uit de bio-industrie
Dat halal geslacht rundvlees stiekem paardenvlees is en paardenvlees zelfs in kant-en-klaarmaaltijden en IKEA-balletjes zit

And the list goes on.. and on. Je krijgt je vlees met gratis poepbacteriën erbij. We kweken gekke koeien, vogels met griep en varkens met pest en we blijven dat vrolijk doorkanen. Houd je van tropische sapjes? Kijk eens naar de ingrediënten. Zo kwam ik erachter dat mijn Milde Mandarijnensap eigenlijk gewoon appelsap met druif is. Is verdomme dan niks meer wat het hoort te zijn?! Is niks meer heilig, zolang er maar geld te verdienen valt?!

Conclusie: werkelijk niemand is te vertrouwen. What’s next? Waar houdt het op? Wat nu? Voor een paar centen meer worden we met zijn allen gewoon afgezet, met al onze goede bedoelingen. En het gaat niet over niks. Het gaat over dingen die je in je mond stopt, die in je lichaam terechtkomen. Die schadelijk voor je kunnen zijn. Waar je extra veel voor betaalt ook nog. De voedselindustrie is vergeven met gewetenloze oplichters.

Je zou bijna niks meer durven eten. En daar word ik, op zijn zachtst gezegd, niet vrolijk van.

 

11 antwoorden
 1. Peerio
  Peerio zegt:

  Ik begrijp je woede want die voel ik ook. Helaas is het zo in onze maatschappij dat de belangen van de multinationals centraal staan en dat er enorm veel kapitaal rondgaat (lees: graaien) zodat de consument / burger keihard wordt voorgelogen. Op het gebied van voeding maar ook op zorg, energie en ga zo maar door. Las gisteren ook dat het eerder afgekeurde vlees van Willy Selten door de curator gewoon verkocht mag worden, niets aan de hand zegt hij. Geloof jij het? Niets is meer heilig in deze wereld waarin het kapitaal het voor het zeggen heeft en wij moedwillig dom worden gehouden c.q. keihard worden voorgelogen!

  Beantwoorden
  • Anouk
   Anouk zegt:

   Het grote graaien is inderdaad in elke sector doorgedrongen, daar heb je gelijk in. Vind het altijd zo vreemd dat als je daar iets van zegt of wilt dat het verandert, daar veel weerstand en heel weinig steun voor is. Alsof je alleen (teveel) mag dokken en belastingen mag afdragen en het verder allemaal niet uitmaakt wat je vindt en wilt. Las het ook van dat afgekeurde vlees. Echt verwerpelijk!

   Beantwoorden
 2. Tommy
  Tommy zegt:

  UITSTEKEND stuk, Anouk! Het is verbijsterend zoals er met ons voedsel wordt omgesprongen. De Hollanders liepen altijd al voorop om de boel te besodemieteren. In vroegere tijden hadden we een rel met Engeland omdat we zogenaamd boter aan ze verkochten, maar in werkelijkheid bleken de vaten voor de onderste helft met varkensreuzel gevuld te zijn. Toen die erachter kwamen hadden ‘wij’ de poen al binnen. Terug naar nu: ik vind dat controle en sancties VEEL strenger moeten. Méér controleurs moeten er bovenop zitten en als er gesjoemel wordt aangetroffen, KEIHARD bestraffen met torenhoge boetes en zelfs sluitingen.

  Beantwoorden
  • Anouk
   Anouk zegt:

   Aha… m.a.w. Nederlanders zijn uberhaupt niet te vertrouwen? Een traditie misschien, hihi? Ik vind het ook van de zotte dat er van alles naar boven komt en er ogenschijnlijk niks mee gebeurt. Maarja, ook controleurs zullen snel snel moeten werken en half wegbezuinigd zijn, om maar niet te spreken van bedreigingen. Men heeft overal geld en invloed zitten dus wat kan hen het gepeupel nou schelen?

   Beantwoorden
 3. Iris
  Iris zegt:

  Ik denk ook wel dat het belangrijk is om zelf na te denken. Dat als je scharreleieren koopt je eerst afvraagt wat ‘scharrel’ nu eigenlijk betekent (niets dus) en dat als ergens met koeienletters ‘puur natuur’ staat, dat je de ingrediëntenlijst checkt. Uiteindelijk zijn het de consumenten die alles lekker goedkoop, makkelijk en snel willen, je stemt met je portemonnee. Natuurlijk is het dood- en doodzonde dat alles draait om geld en winst en reclame en klanten misleiden zodat ze nog meer geld uitgeven, maar zolang iedereen alles doodleuk blijft kopen geef je daar eigenlijk mee aan dat het allemaal wel goed is. Goed stuk dus, het is belangrijk dat meer mensen hierbij stil staan.

  Beantwoorden
   • Anouk
    Anouk zegt:

    Dat het een hoax zou zijn (het was ook wel erg raar..) werd al eerder genoemd maar het verhaal werd niet echt weerlegd. Ik ben blij als het werkelijk niet zo is 🙂 Maar omdat er zoveel raars gebeurt met ons voedsel wat je normaal ook niet voor mogelijk zou houden, neig ik eerder naar ‘ik vind het nog best aannemelijk ook’. Een goede voorzet voor de post vond ik het in ieder geval wel!

    Over etiketten lezen en (nuchter ) nadenken: daar ben ik heel erg van. Een supermarkt is voor mij ook als een pretpark! Ik kan er een dag ronddwalen als het moet. Maar ik begrijp best dat niet iedereen zin heeft om ook nog eens een halve voedsel-en-moeilijke-ingrediënten-expert kan en wil zijn. Dan zou je toch moeten kunnen vertrouwen op wat er op de etiketten staat. En als dat dan allemaal gewoon marketing is of er zelfs heel dubieuze dingen met ons voedsel gebeuren, is dat toch een beetje van een koude kermis thuiskomen.

    Hoop dat steeds meer mensen er wel stil bij staan en inderdaad ontdekken welke kracht wij als consument hebben en hoe we die kunnen inzetten. Wordt lekker en gezond misschien nog eens de norm en hoef je er niet met een loep naar te zoeken 🙂

    Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *