Brok in mijn keel

Wanneer er honderden mensen, gestikt en vertrapt, overlijden in een discotheek
Wanneer ik mijn studieschuld zie en bedenk wat mijn studie me heeft gebracht (niets)
Wanneer ik een kip in stukken snijd en botten moet breken. Dan neem ik me altijd voor nu écht vegetariër te worden. Dat voornemen kom ik nooit na
Wanneer ik op mijn werk met psychisch leed geconfronteerd word
Wanneer ik zie hoe beestachtig men anderen en dieren, vaak weerloos, behandelt
Wanneer wéér iemand, (hoogopgeleid) keihard werken willende en altijd in de pas lopende, werkloos op de bank belandt, niet wetend hoe de eindjes aan elkaar te knopen
Wanneer ik een hoogbejaard iemand alleen in een restaurant zie zitten, of over straat zie gaan
Wanneer ik besef hoe dit land enorm traditioneel is, de groei van bijvoorbeeld vrouwen in de weg staat en toch vooruitstrevend pretendeert te zijn

Het zijn zomaar even een paar dingen waar ik een brok in mijn keel van krijg.

Nog steeds niet van babies, behalve van die hele lelijke (jawel, die zijn er wel!!), want die maken me bang en ik vind het zo zielig voor de ouders. Ook niet bij romcoms. En al helemaal never nooit niet van een staatshoofd dat met pensioen gaat. Zo’n staatshoofd dat verklaart dat het bittere tijden worden en iedereen de broekriem aan moet trekken, behalve…. zijzelf. Onderwijl een potsierlijk iets op haar stijfgesprayde coupe rockend waar ik meermalen mijn huur van zou kunnen betalen. Het care level is in dit geval ver beneden het nulpunt en als je, zeker als jong persoon, dingen uitkraamt als ‘ze is zo’n warm, betrokken persoon, ze stond altijd midden in de samenleving, wat een gemis’, dan ben je óf op je achterhoofd gevallen, óf een grote toneelspeler, óf ik heb stiekem al die tijd in een andere dimensie geleefd…

7 antwoorden
 1. Tommy
  Tommy zegt:

  Je doet Beatrix tekort, Anouk. Je hebt gelijk als je suggereert dat zij niet weet wat geldzorgen zijn. Dat kán zij niet weten, aangezien ze super beschermd is grootgebracht. Maar haar kloterige lot van handjes schudden, geen enkele privacy, niet politiek mogen meepraten, maar wel orders voor het bedrijfsleven moeten binnenhalen, heeft zij kranig gedragen. Het zal je lot maar wezen: voor die kut-troon bestemd te zijn! Een verkloot leven, zo zie ik het.

  Nee, dan een president, Nico. Zo eentje die zijn politieke stempel op het land wil drukken. Of dictatortje wil spelen. Of zit te slapen voor een vet salaris (zoals in Duitsland of Israël). Hou toch op.

  Beantwoorden
 2. Anouk
  Anouk zegt:

  Ik denk niet dat ik haar tekort doe. Natuurlijk is zij ook maar geboren binnen het gezin waarin zij geboren is, net als ieder ander. Maar ze had dit niet hoeven doen. Ze heeft net als elk ander gewoon keuzes gehad. Haar lot heeft ze dus als Koningin zelf bepaald. Het zal best een apart bestaan zijn. En dan nog heeft ze een wel heeel erg bevoorrechte positie.
  Ze is een hartstikke duur staatshoofd, met een mak volk en dat is haar geluk. Een echt staatshoofd ‘van het volk’, want dat roept iedereen immers dat ze is en dat is waar ik over val, is in mijn ogen heel anders. Die staat op de barricades. Die helpt haar volk, die steekt de handen uit de mouwen en kan ook versoberen. Maar ik zal wel te romantisch op een gekke manier zijn… Het volk dienen wil niet per se zeggen dat je zelf per se in ongekende weelde moet (blijven) verkeren, ik zie het verband niet. Een vriendelijke, betrokken, vrouw? Ik herken het niet. Wanneer is dat geweest? Ik hoor of zie alleen wat van madame bij officiële plichtplegingen en poppenkasten zoals Prinsjesdag. Het zal die andere dimensie wel zijn 😉

  Beantwoorden
 3. Sandra
  Sandra zegt:

  Daar noem je me inderdaad wat dingen! om de 24-uurs luiers en wegkwijnende bejaardjes achter de geraniums nog maar niet te noemen.

  Ik heb ook besloten vega te zijn, vanaf een paar dagen geleden. En weet je, eigenlijk gaat t prima (los van de hunkering naar een kroket rond een uurtje of 4 :P)

  Beantwoorden
  • Anouk
   Anouk zegt:

   Ja precies, en ik ben daar best dubbel in: ik werk in de GGZ maar ouderen zijn nooit de doelgroep geweest waarvoor ik zou kiezen om mee te werken….

   Die kroket kun je ook zo vega maken als je wilt natuurlijk 😉

   Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *