To hell with Goody Two Shoes

‘Soms twijfel je gewoon. Wat je moet doen, of je het goed doet. Ik heb nooit mijn school afgemaakt dus ben afhankelijk van gewoon een baan’.

Aldus een jongen die ik niet ken, maar die ik toevallig hoor spreken. Hij heeft net een van zijn lyrics voorgedragen en licht ze nu toe. Het zal niet precies zijn wat hij zei; noem het maar een vrije vertaling. Iemand in het publiek zegt hem vervolgens dat dat dit verloop van zijn leven misschien wel juist een heel waardevolle les voor hem is.

Ik denk: nou jongen, ik heb wel netjes mijn school afgemaakt. En guess what: dat heeft me niks opgeleverd. Ik ‘doe ook maar gewoon een baan’. Een niet onbelangrijke bijeenkomstigheid: ik heb daarnaast ook nog een studieschuld met heel veel nullen en een diploma dat niks waard is. Ik geloof niet dat ik nu zoveel beter af ben..

Het was als een ontbrekend stukje van de puzzel. Welke puzzel vraag je? Die van mijn leven klinkt een beetje dramatisch, maar dat is het uiteindelijk wel.  Van de afgelopen tijd dan. Voor ik het wist, had ik wat Oprah een light bulb moment zou noemen. Zomaar, op een ongemakkelijk zittende stoel in een ateliertje in Rotterdam. Ik zal je mijn innerlijke dialoog besparen, maar het komt er op neer dat ik tot de conclusie ben gekomen dat het rechte pad niet altijd het juiste pad is. Het spannendst ook niet, maar dat wist ik al.

Daarom heb ik, op de laatste dag van de eerste week van het nieuwe jaar dus nu mag het nog, een heus Voornemen eh… voorgenomen. In 2012 wordt er niet meer alleen binnen de lijntjes gekleurd. To hell with wie goed doet, goed ontmoet. Dag Goody Two Shoes. Waar ik mijn dansschoenen vaarwel zei, trek ik nu hun stoute zusters aan.

Ik moet natuurlijk gelijk een begin maken, anders komt het er niet van. Dus morgen zal ik het kantoor verlaten met in mijn tas een nietmachine en suikerstaafjes. Misschien wel het bloemstuk van de receptie, als ik echt zin heb.

Jongen van vanmiddag: ik weet helaas niet meer hoe je heet. Maar: gefeliciteerd, je bent binnengedrongen. Over inspiratie gesproken. Je hebt mijn leven bij voorbaat al veranderd. Hoe, zal maar moeten blijken. Ik heb niet gezegd dat het een Goed Voornemen was…