VOLGENS HEM: He’s Just Not That Into You

Als er één uitspraak is welke zoooooo overschat werd, teveel gehyped werd en te pas en te onpas wordt gebruikt, is het deze wel. Vrouwen roepen dit -nou, ok…niet alle vrouwen dan- bij het minste of geringste wanneer een man zegt geen tijd te hebben om te daten. Of wanneer hij iets zegt of doet waaruit diezelfde conclusie ook kan worden getrokken. Hij nam je een weekendje mee naar Parijs? Niet eens twee weken naar de Seychellen? He’s Just Not That Into You. Hij kwam je ophalen in een Renault Mégane? Hij regelde dus geen limo voor je? He’s Just Not That Into You. Hij betaalde wel voor het vijfgangendiner in dat restaurant met twee Michelinsterren, maar voor de bios betaalde hij niet? He’s Just Not That Into You. Nog even en het werd bijna heilig verklaard. Ik wachtte al op het moment dat een vrouw, gebouwd als een Kenau, gekleed in een gewaad, met haar vuist gebald in de lucht zou schreeuwen van: ‘En zoals het staat geschreven in Psalmen hoofdstuk 4, vers 11: He’s Just Not That Into You!’

Toen ik voor het eerst geconfronteerd werd met deze uitspraak, fronste ik al direct m’n wenkbrauwen. Hierop werd namelijk uitgebreid ingegaan tijdens een aflevering van Oprah. Ik was ziek thuis en ik verveelde me. Vandaar dat ik keek, maar dat terzijde. Bleek dat een kerel dat zei in Sex and the City tegen één van de vier hoofdrolspeelsters. Hij legde vervolgens uit dat wanneer een man aangeeft het te druk te hebben om af te kunnen spreken, zijn interesse minimaal is. Het is dan niet wederzijds. De interesse ligt dan niet op hetzelfde niveau. Zoals zij waarschijnlijk wel into hem is, is hij niet into haar. Ok, ik kan niet ontkennen dat het wel een effectieve smoes is om niet met iemand af te hoeven spreken. Uitleggen waarmee je druk bent is niet van toepassing. Het is je partner niet, dus je hoeft geen verantwoording af te leggen. Hier kom ik straks op terug. Anyhow, de scriptconsultant van SATC zag waarschijnlijk al z’n bankrekening gespekt worden met vele Benjamin Franklins, schreef er een boek over, promootte zijn werk bij Oprah, zijn boek werd ook nog eens verfilmd en de rest is geschiedenis.

Dames, geef ons mannen een beetje krediet in dit soort situaties. Er zijn namelijk gewoon mannen die het gewoon op dat moment écht te druk hebben. Ik moet er niet aan denken dat ik word beoordeeld op het feit dat ik iets van m’n leven probeer te maken en mezelf van de straat hou. Of probeer te houden. Als ik even mag opsommen wat ik allemaal uitspook gedurende een week: ik werk 40 uur, studeer twee avonden, ik train doordeweeks op één of twee avonden met in het weekend een wedstrijd. Soms twee. Ik zit in het bestuur van m’n sportvereniging waardoor ik dus niet ontkom aan bestuurs- en bondsvergaderingen en ik woon alleen. Ik heb geen dienstmeisje uit een derdewereldland die m’n huis elke dag grondig schoonmaakt, m’n boodschappen haalt, de was doet en voor mij kookt, voor 1 Euro per dag. Moet ik dus zelf doen. Waar het op neerkomt, is dat ik soms geen tijd heb voor mezelf. Laat staan voor anderen. Het is plannen geblazen, want je vrienden wil je ook niet verwaarlozen. Om dan beoordeeld, of in het ergste geval, afgerekend te worden op zo’n schema, omdat een opportunist geld zag in iets wat lang niet altijd en voor iedereen opgaat, is wel erg extreem. Plus je kan toch zelf wel zien wanneer interesse wederzijds is of niet? En zodra je dat niet ziet, vráág het! Zoals ik al eerder aangaf in m’n vorige blog: wanneer je zit met twijfels, onzekerheden of vragen, vraag hem op de man af hoe de vork in de steel zit. We zijn allemaal volwassen. Tenminste, dat neem ik aan. Laten we dan ook op die manier omgaan met situaties zoals deze. Zo werkt communicatie met een man het beste.

Ik verbaas me wel dat er een dergelijk boek “nodig” is om door te hebben of iemand al dan niet geïnteresseerd in je is. Ik bedoel, zulke dingen liggen er dik bovenop. Als dat niet het geval is -komt ie weer- vraag van hoe en wat. Laat ik mij even nobel gedragen en verklappen hoe het zit met ‘Ik heb het erg druk’. Als een kerel dit tegen je zegt en jou niet uitlegt waarmee hij druk is, moet je rekening houden met het feit dat hij aan het bullshitten is. Het hoeft niet zo te zijn uiteraard. Hou het alleen in je achterhoofd. Op het moment dat hij uitlegt of vertelt waarmee hij druk is, hoef je niet achter die boom een spook te zien. Tuurlijk, hij kan uit z’n nek kletsen, maar gun hem -of gun ons- dat beetje vertrouwen. Dat voordeel van de twijfel. Het gaat toch om iets kleins. Dat voordeeltje kan je ons wel geven. Als je in een later stadium dan ontdekt dat het niet gegrond is, kan je je conclusies trekken. We zijn in zo’n situatie niet verplicht om jullie uit te leggen wat we dan zoal uitspoken. Er is geen relatie. We zijn niet getrouwd, dus we zijn jullie in dat opzicht niks verschuldigd. Maar het zegt iets als we uit onszelf vertellen wat ons dan allemaal bezighoudt in ons dagelijks leventje. Het wil niet per definitie zeggen dat we in jullie de Miss Wifey zien, voor de naïeve dames onder jullie, maar wel dat we real met jullie zijn. Willen zijn.

‘Nou Harvey, wanneer is een man dan niet “into me”? En waaraan kan ik dat zien?’ Weet ik niet. Sowieso is heel dat into-gebeuren relatief. Wordt daarmee bedoeld interesse in een relatie of gewoon seks? Als het gaat om het tweede, zullen heel veel mannen wel into you zijn. Op lichamelijk gebied. Op mentaal gebied dus niet. Het gros dan. We zijn dan alsnog in staat om in je te investeren voor een nacht met jou. We zijn dan wel into you, maar ook weer niet op de manier zoals jij dat denkt. Inmiddels weet je nu wel wat de enige manier is om daarachter te komen. Wat ik wel weet is dat een man jou geregeld belt, pingt, SMSt, mailt en postduift als hij je leuk-leuk vindt. Maar, hij gaat het niet te vaak doen. Doet hij dat te vaak, toont hij z’n gevoel. Met het tonen van gevoel, stel je je kwetsbaar op. En dat kan niet als man zijnde. Wij mannen zijn stoer. Alphamale enzo. Vergeet even die Uggs-vriendjes en die knakkers met V-halsshirtjes tot hun navel. Dat is een reden waarom wij soms niet zo snel op jullie reageren. Eén avondje twee uur lang bellen of een hele dag door pingen/SMS’en is voor ons eigenlijk ook niet genoeg. Het liefst doen we dat elke avond, elke dag. Maar dan stellen we ons kwetsbaar op. We laten dan zien dat we je leuk vinden. Dat is eng voor ons. Onwennig. Denk niet gelijk dat we niet into you zijn en laat het je dan vooral ook niet aanpraten door je vriendinnen. Sommige mannen gaan vrolijk mee met jullie tempo van contact met elkaar zoeken. Die roze bril zit die groep mannen als gegoten. De andere groep is dan de “stoere” man. Neem het ze niet kwalijk. Is de natuur.

He’s Just Not That Into You. Ik heb niks met die uitspraak in de destijds geplaatste context. Het heeft een kern van waarheid. Dat zonder meer. Het vervelende is dat het overdreven werd. Ging nergens over. Dat Oprah een hele uitzending daaraan heeft besteed, wilde ook helpen aan de exposure van die uitspraak. Alles wat Oprah zei, was voor alle vrouwen ter wereld heilig. Als Oprah dat zei of vond, dan was dat zo. In dat kader ben ik blij dat zij besloten heeft om achter de geraniums te gaan zitten. Een soort van. Poging tot. En dat er geen andere wijsneus erop is gekomen om een boek te schrijven over hoe mannen doen, denken, zijn, als het op vrouwen aankomt.

Kut. Ik ben Steve Harvey met z’n Act Like a Lady, Think Like a Man vergeten.

Een nieuwe bijdrage van Harvey! Hij houdt van dikke billen en kookt zelf.~

7 antwoorden
 1. ioon
  ioon zegt:

  Hm mijn wenkbrauw vloog meerdere malen de hoogte in bij het lezen van de eerste alinea. Wat verwacht je dan van iemand, dat hij altijd klaar voor je staat wanneer het jou uitkomt? Beetje onrealistische eis want inderdaad, iemand heeft altijd verplichtingen om aan te voldoen en ik snap dat iemand die niet voor iedere flirt gaat proberen te verplaatsen meteen.

  Maar het is naar mijn gevoel de trend. Wanneer iemand niet meteen voldoet aan je ideaal beeld (dus het klaar staan wanneer jij dat wilt) dan is hij niet goed genoeg. Nou, geen enkele persoon voldoet aan het droombeeld, en iedere vent heeft wat irritant (iedere vrouw ook btw).

  Met jou en jij bedoel ik dus gewoon ‘de vrouw in het algemeen’ dus voel je vooral niet aangesproken mocht je je aangesproken voelen. 😉

  Beantwoorden
 2. Yolande
  Yolande zegt:

  Ik weet het niet. Ik denk wel op het moment dat een vriendin mij vertelt dat haar nieuwe vriend weinig tijd voor haar heeft:Girlfriend, he’s just not…
  Als je namelijk verliefd bent dan wil je alleen nog maar bij die ander zijn en maak je tijd vrij om bij die ander te zijn. En als je niet bij die ander kunt zijn dan mis je die ander en laat je dat blijken door allerlei dingen (zoals bellen, sms, ‘s avonds laat op de stoep staan…)
  Als een man dat niet doet, die behoefte niet voelt, dan denk ik: Girlfriend, he’s just not that into you.

  Beantwoorden
  • Harvey
   Harvey zegt:

   Datgene wat gangbaar is of wat gangbaar wordt geacht, geldt niet altijd en voor iedereen. Vliegers die voor jou opgaan, hoeven niet voor anderen op te gaan. ‘Als een man dat niet doet, die behoefte niet voelt…’…Gevaarlijk om dingen te voelen voor een ander. Assumption is the mother of all fuck-ups…;-)

   Ik ben het met je eens dat wanneer een man een dame ziet zitten, hij op z’n minst contact met haar zoekt. Dat zal hij zeker niet als een verplichting (moeten) voelen. Maar wat ik al zei; wij mannen moeten ons kwetsbaar opstellen als we gevoel of genegenheid tonen in die situatie en dat is onwennig.

   Give us men some slack!

   Beantwoorden
 3. Anouk
  Anouk zegt:

  Eens met Ioon.

  Dan weer niet met Yolande… ik denk dat je beter kunt kijken naar kwaliteit in plaats van kwantiteit. Natuurlijk wil je graag bij elkaar zijn, al is het om een hele zondag niks te doen in bed. Of gewoon een uurtje ergens tussendoor als het kan (bijvoorbeeld ineens midden in de nacht… heel romantisch idee!), maar als dat gewoonweg niet realistisch is, wil dat niet zeggen dat de ander niet of niet genoeg geïnteresseerd is. Na een paar keer ‘ik mis je en ik wil bij je zijn’ per sms en mail/postduif/whatever zou het mij bijvoorbeeld al gaan vervelen/benauwen… ik weet dat soort dingen ook wel zonder dat je ze uitspreekt en herhaalt en ik kan er zo weinig mee.

  Beantwoorden
 4. J
  J zegt:

  Ik weet niet of mijn “date” into me is..
  Hij belt me elke dag, als hij wakker word, en voor hij gaat slapen en als het kan ook nog effe tussendoor..
  Whatsappen tsja daar kan hij ook wel wat van.. Eigenlijk spreken we elkaar de hele dag door (komt meer van zijn kant dan de mijne).

  We hebben nu 3 keer afgesproken. De 2 andere keren was hij ziek..
  Afgelopen maandag was hij beter.. En had hij een date met een ander.. WTF.. En dat dan ook aan mij vertellen, en gewoon doorgaan met de hele dag bellen whatsappen en fbchatten op het werk. (en oh ja, jaloers worden omdat iemand me een milf noemt op fb)
  En uit zn naad gaan omdat ik toevallig even naar de sportwinkel ging met een vriend..

  Maar wel zeggen, we hebben niks (DUH) maar we zitten op een ander level we zijn meer dan vrienden maar nog geen relatie.

  Kunnen mannen ook gewoon duidelijk zijn. En gewoon zeggen ik vind je leuk, of nee ik wil je gewoon doen en meer niet..
  En waarom moet je in godsnaam met een ander daten als je ook met mij date..

  mannen zijn rare wezens

  Beantwoorden
  • Harvey
   Harvey zegt:

   Deze guy is inderdaad een raar wezen. Ik begrijp ‘m ook niet, want z’n gedrag is tegenstrijdig. Toch denk ik dat alleen al vanwege het feit dat hij je vertelde dat hij met iemand anders ging daten, kan ik zeggen dat zijn intenties te relativeren zijn. Geen ENKELE man gaat tegen een vrouw zeggen die hij ziet zitten, dat hij een date heeft met een andere dame. Dat is jezelf in de vingers snijden. Toegegeven: dat hij jaloers doet/overkomt rijmt niet met datgene wat ik net zei. Theoretisch gezien zou het hem niets uit moeten maken wat jij met wie doet, maar dit is denk ik een gevalletje van “hij wel, zij niet”.

   Het zou mij eerlijk gezegd verbazen als hij écht into you zou zijn. Als dat zo is, ben ik benieuwd wat hij dacht om open kaart met je te spelen. Beredenerend vanuit “de man is simpel”, wilt hij gewoon echt open kaart met je spelen. Dat valt te prijzen, mocht het zo zijn, maar iedere man weet dat je met dit soort uitspraken je kansen bij de andere dame slinken.

   Als ik jou was, zou ik hem gewoon direct de vragen stellen wat hij nou precies wilt: vrijblijvendheid of juist meer?

   Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *