Waarom wij zeuren

Zeuren: de verschillende soorten
Om erachter te komen waarom wij zeuren en wat je ermee moet, is het belangrijk om zeuren van zeuren te onderscheiden. Eigenlijk is zeuren, geen echt zeuren. Daarom moet je het vanaf nu lezen als ‘zeuren’. Want in jouw oren klinkt het als zeuren, maar dat komt omdat je niet echt luistert. Actie ondernemen wil je al helemaal niet.  Even twee heldere voorbeelden:

–  Waarom nam je niet op?  Waarom kijkt die chick zo naar je? Waarom bel je niet terug? Waar ben je? Waar ga je naartoe? Met wie ben je? Wanneer kom je terug? Wat heb je aan? Wat doe je? Waar ben je nu? Wie is daar allemaal? Hou je van me? Zeg het! En dat keer twintig op een dag….. dat is zeuren.

Ik vind het niet leuk dat ik je steeds moet herinneren aan het feit dat je sokken niet op de bank, maar in de wasmand horen. Wil je ze (nu eindelijk eens) opruimen (motherfucker!!!) ? Dit is geen zeuren.

Waarom zeuren moet
Allereerst: wij houden niet van zeuren! Totaal niet. Nee echt niet! Het is alleen vaak nodig. Die dirty job nemen wij dan maar op ons, omdat er anders niks gebeurt. Wat er dan gebeuren moet? Nou:

Wat zeuren betekent
Wij zeuren, of eigenlijk herhalen een boodschap, omdat we verandering willen. Dat je iets niet meer doet wat ons kwetst. Dat je de verantwoordelijkheid neemt je kolerezooi op te ruimen.  Dat we echt gehoord worden. Dat soort dingen. We verwachten dus iets. We trekken niet voor niks aan de bel. We weten wel leukere dingen te bedenken dan jou weer proberen iets aan je verstand te peuteren wat wij allang weten en wat echt geen rocket science is. Winkelen bijvoorbeeld, chocolade eten, een boek lezen, in bed liggen… zelfs epileren is spannender.  Ja, vaak kunnen we heel veel over heel weinig praten. Dit is niet zo’n geval.

Ze zeurt! Wat nu?
Stel, je komt in een situatie met een zeurende vrouw ( en eerlijk: die kans is groot) Wat moet je nou?! Niet wat je normaal in eerste instantie geneigd bent te doen. Dus: niet je oren dichtstoppen en je blik op oneindig. Letterlijk en/of figuurlijk met je Playstation, voetbal of porno bezig gaan is ook niet bevorderlijk.
Het best is om gewoon even te luisteren. Wat zegt ze nou eigenlijk en wat wil ze van je? Laat haar weten dat je hoort wat ze zegt. Dan voelt ze zich serieus genomen. En vervolgens doe je er wat aan. Win-win situatie. Ze zeurt niet meer (over dit onderwerp), jij maakt haar blij en vanavond maakt zij jou blij. Geloof me, zo werkt het.

Koester je zeikwijf!
Want,  zolang wij de moeite nemen te zeuren, te herhalen, je ergens op te wijzen, hebben we hoop. Hoop dat je luistert. Dat er iets verandert. Dat je genoeg caret om te luisteren en dingen anders te doen. Zeurt je partner niet meer? Jij denkt dat je gewonnen hebt. Je hebt haar zolang genegeerd en bent lekker je eigen plan blijven trekken, dat je denkt dat ze op heeft gegeven. Dat kan. Het is alleen geen goed teken. Het kan haar dan ook niks meer schelen namelijk. Ze zal ook geen moeite meer doen. Ze voelt zich niet gewaardeerd. De breuk zal nabij zijn. En ondertussen, she might be doin ya best friend.

46 antwoorden
 1. Stiekem
  Stiekem zegt:

  Zeuren is ook verandering zien op gebieden die totaal onbelangrijk zijn. ‘Ik vind lichte spijkerbroeken toch mooier bij je staan’ en dat herhalen wanneer hij kiest voor een donker exemplaar. Dan zeur je.

  Zeuren is ook hem aanspraken of iets vragen op zondagavond tussen 19:00 en 20:00 of incidenteel een dins-/woensdagavond tussen 20:45 en 23:15.

  8)

  Beantwoorden
 2. Nurchamiel
  Nurchamiel zegt:

  Joh, na een aantal keer “zeuren” moet je gewoon je heft in eigen handen nemen, zeker met kleding en andere rotzooi. Pak gewoon een vuilniszak, gooi alles erin en dan luisterd ie wel! (Uiteraard gooi je de vuilniszak pas na 3 maanden echt weg. Ik geef mannen altijd wel een kansje om zichzelf te verbeteren.)

  Beantwoorden
 3. D
  D zegt:

  Een paar alternatieve oplosmogelijkheden / vragen…

  – Een praktische oplossing zou gewoon zijn om de wasmand naast de bank te zetten met een mini basketball ring, gegarandeerd dat de man in kwesteie dan toch probeert zijn sokken te “driepunten”

  – twee Waarom ruimt de vrouw het dan niet gewoon op zonder morren, ken je rol en weet die van je partner (

  – drie je blijft ‘zeuren’ en terwijl jij als vrouw denkt om naar zijn beste vriend te gaan is hij er al drie maanden eerder met je 3 beste vriendinnen er van tussen geweest…

  Vrouwen hebben nu altijd de neiging mannen te willen veranderen, naar hun ideaalbeeld… om daarna te roepen op een veranderingsvraag van de man je neemt me maar zoals ik ben….

  Besef het mannen zijn lui, per definitie. Vrouwen te ijverig in dit soort dingen en daarom worden ze ook aanbeden: op cultureel vlak, op de miljoenen liedjes die als eerbetoon geschreven en gezongen worden en natuurlijk het gedoogbeleid dat 40% van de ruimte in huis opgaat aan schoenen en handtasjes…

  en geen man die daarover ‘zeurt’

  Beantwoorden
  • Anouk
   Anouk zegt:

   Ik ben heel benieuwd wat de rol van de partner of in dezen de man dan is.. die ben je geloof ik vergeten! Sorry D, ik wil niet zeuren ofzo…

   Vrouwen veranderen de man graag inderdaad… we hebben ook graag de illusie dat we dat kunnen, ‘omdat we het waard zijn’. Maar gedrag en houding veranderen is wat anders dan de persoon..

   Beantwoorden
   • D
    D zegt:

    De rol waar naar jij benieuwd ben is dezelfde rol die die al eeuwenlang goed is gegaan (hetzij geëvolueerd) en dat is die van de traditionele rolverdeling. Emancipatie is een schattig iets en heeft zeker mooie uitwerkingen maar het is een farce om als vrouw te denken dat je mannelijke dingen net zo goed of beter kunt doen

    of te wel ken je plek, bouw vanuit daar je imperium op maar vergeet nimmer de principes…

    gedag en houding kenmerkt de persoon (immers het draaide vanaf de eerste date toch al om het innerlijk en niet om het uiterlijk) dat jullie het willen veranderen vanwege de illusie dat je het kan en het waard bent komt voort uit een traditie van tegenstrijdige gevoelens namelijk chronische onzekerheid en chronische zelfoverschatting.

    het is chronische zelfoverschatting dat vrouwen denken dat ze meer waard zijn, (zijn jullie meer waard en nam je genoegen met minder? of was het stuk? nee toch dus why fix something if it isnt broken) en dat de man zich daar maar aan dient te passen… Want stel dat hij zich 100% aanpast dan zouden jullie ‘iets’ anders vinden… Vrouwen veranderen om het veranderen en zullen nooit eens denken laat ik nu eens tevreden zijn en genieten Punt.

    Dit brengt mij bij het andere punt namelijk het chronisch ontevreden zijn, door het gebrek aan intrinsieke motivatie en het door altijd maar externe partijen te bevestigd willen zien dat je goed bezig bent verleg je als vrouw de focus en verlies je zicht op de mooie vrouw die je al bent voordat je constant naar erkenning zoekt.

    het lijkt wel alsof de relaties van tegenwoordig alleen maar bestaan uit het verzinnen en verbeteren van de secundaire voorwaarden terwijl de primaire voorwaarden verloochent worden…

    Als hij zijn sokken niet opruimt, kun je hem het best twee of drie en zelfs 4 keer vragen, maar je kan ook beseffen dat na de twee de keer het toch niet gaat gebeuren en als het je echt irriteert dan ruim je het zonder gezeur op net zoals hij zonder gezeur jouw gebreken accepteert.

    Beantwoorden
    • Anouk
     Anouk zegt:

     Ziehier het bewijs dat zeuren en emotional rants niet enkel aan vrouwen toebedeeld zijn… want man, does your posting scream ‘ISSUES!’.

     Ik ruim die sokken niet standaard achter je reet op, omdat ik je godvergeten huishoudster niet ben. Ik ga niet soebatten over dit. Ik ga niet vragen, smeken, schreeuwen, huilen, praktische oplossingen bedenken voor iets wat te motherfucking simpel voor woorden is. Ben je mijn vent of mijn autistische kind zonder handen? Let op de ‘standaard’: ik neem die sok gewoon mee bij het opruimen. Ik ga echter niet en je sok, en die bananenschil, en wat allemaal nog meer maar zwijgzaam altijd voor je wegwerken omdat jij te beroerd bent ze gewoon meteen drie meter te verplaatsen onder het zwakke excuus van ‘ik ben een man’ en je houding is dat ik er BEN om die dingen voor je te doen… tis net de nuance die je leven zoveel mooier kan maken.

     Als je zoiets simpels al zo hoog wilt laten oplopen of als statement of bewijs voor je mannelijkheid wil gebruiken, ben je beter af zonder relatie.

     Daar hoeft verder geen vergezochte analyse over onzekerheden en emancipatie aan gekoppeld te worden. I’m all about overeenkomsten en oplossingen, dit is alleen polariseren.

     Beantwoorden
     • D
      D zegt:

      LOL, als mijn post issues schreeuwt, schreeuwt die van jou toch echt alsof je op je kleine teen bent getrapt met een Louboutin hak. (teen tegen de kast effect)

      Nee je bent de huishoudster niet, maar wel degene die zich ergert aan de sok!!

      de huishoudster ergert zich ook aan de sok alleen die wordt betaald om het op te ruimen… Jij daar in tegen krijgt liefde en genegenheid en een zekere mate van veiligheid die de huishoudster niet krijgt of te wel de goede kanten van de man.

      Besef het mannen zijn eeuwig kind en wil zelfs de autistische trekjes niet ontkennen.. want der is geen geslacht in de wereld die zo tevreden kan zijn met een goed gevulde decolleté en of achterste goed gevormd door de jeans die 8 uur van een vrouwenleven heeft gekost om uit te pikken. Niet te vergeten het blij maken van vrouwen door ze spontaan spullen te geven die ze begeren .

      maar dit heeft ook zijn negatieve kanten.. waaronder het te lui zijn om iets simpels te doen..

      hetzelfde geldt voor vrouwen die er meerdere schoenen op nahoudt die ze één keer en daarna NOOIT meer draagt het simpele is dan om die schoen niet te kopen maar weerhoudt dat de vrouw?

      No shame in the game dat zijn wij.

      Punt hiervan is, is dat wij weten wie wij zijn en wat we willen, wij zoeken geen vrouw die ons verandert of wil veranderen!

      Wij zoeken een vrouw bij wie we gewoon onszelf kunnen zijn dat is dus alle goede eigenschappen waar je als vrouw van geniet maar ook de sok.

     • D
      D zegt:

      PS niemand had het over een bananenschil, dus die laten we dan ook rustug buiten beschouwing.

     • Anouk
      Anouk zegt:

      Die sok, die staat symbool voor tal van dit soort kleine huishoudelijke ergernissen. En het blijft natuurlijk niet alleen bij die sok! Vandaar dat a. die bananenschil, of je boxer met remspoor, gebruikte snotlap of wat dan ook wel degelijk in dit verhaal thuishoren en b. ik me niet erger aan de sok, maar juist de nalatigheid en de erachter liggende gedachte die die sok op die bank doen belanden!

      Natuurlijk reageer ik alsof mijn teen tegen een kast stootte, want je komt met op de spits drijvende dingen aanzetten als de eeuwigzeurende, nooit tevreden en vooral onzeker zijnde vrouw, wat aangeeft dat je iets anders uit mijn verhaal haalt dan voor mij de bedoeling was en ik mij natuurlijk niet in die ekte ekte zeikwijven herken.

      Het gaat nogmaals niet om de man willen veranderen, maar om beide water bij de wijn te doen omdat dat nou eenmaal het best werkt… waarom ben je anders samen? Je moet er samen wat van maken. Gewoon wel ff die sok opruimen betekent toch ook niet dat je niet jezelf kan zijn? Gaat een beetje fur hoor.

      Je draagt nu zelf al een oplossing aan: een huishoudster. Kan.

      Die vrouwen die van de echte traditionele rolverdeling houden en die in ere houden zijn er ook hoor. Die kun je per postorder bestellen uit de Filippijnen. Je hebt ze ook die hier geboren zijn, maar dan willen ‘jullie’ weer niet de sugadaddy van zo’n luie golddigger zijn 😉

 4. Bla
  Bla zegt:

  Pffff Laat de man gewoon met rust! En zeur niet!
  Zoals D hierboven aangeeft! Je hoort ons toch ook niet zeuren?
  Accepteer de man zals hij is! Probeer hem niet te veranderen! Je blijft bezig!

  Beantwoorden
 5. Amber
  Amber zegt:

  Amen. 😛 Wij hoeven niet te ‘zeuren’ zodra mannen gaan luisteren, dus het ligt helemaal bij hun. Als ze het zo vervelend vinden moeten ze hetgeen wat we vragen maar veranderen.

  Beantwoorden
  • D
   D zegt:

   Dus gelijkwaardigheid in een relatie gaat 100% op?

   want als je man ‘zeurt’ om seks en je hebt geen zin of je vind een specifieke positie niet fijn verander je dan ook?

   (val je niet persoonlijk aan is slechts een voorbeeld)

   Beantwoorden
   • Amber
    Amber zegt:

    Hij wordt kwaad op mij als ik niet ‘luister’ naar hem of iets vergeet wat hij wel graag heeft ‘lees; bijvoorbeeld GELIJK een nieuwe vuilniszak in de vuilnisbak doen als ik de oude eruit haal, ook al ben ik ondertussen aan het koken en de was aan het opvouwen.’, en blijkbaar hou ik niet van hem als ik niet aan hem denk en het vergeet, dus waarom zou ik het andersom dan wel accepteren dat hij niet naar mij luistert en zich een beetje probeert in te zetten?

    Beantwoorden
 6. des
  des zegt:

  geweldig stuk! niets aan toe te voegen, vooral het laatste stukje: “Het is alleen geen goed teken. Het kan haar dan ook niks meer schelen namelijk. Ze zal ook geen moeite meer doen”

  Beantwoorden
 7. frits
  frits zegt:

  Zeuren, zaniken, klagen is niets anders dan het projecteren van de eigen onzekerheden en frustraties van de vrouw op haar man.

  Je werd verliefd op de man zoals hij was. Bevalt ie nu opeens niet meer zoek dan een ander of los zelf je shit op i.p.v het op hem te projecteren.

  Beantwoorden
 8. Anouk
  Anouk zegt:

  Nee, je werd verliefd op wat hij liet zien. Dat zijn vooral, letterlijk en figuurlijk, uiterlijkheden. Dat kan betekenen dat hij zich anders voordeed maar betekent vooral ook dat verliefd worden heel wat anders is dan met elkaar samenleven.

  Daarnaast: dat je verliefd bent en iemand in de basis accepteert zoals hij is, wil niet zeggen dat je geen rekening met elkaar moet houden, of je nooit eens water bij de wijn kunt doen.

  Beantwoorden
 9. een man
  een man zegt:

  Kots kots wat walgelijk volk zijn jullie vrouwen toch..
  begin nu echt de voordelen van de islam in te zien.
  jullie moeten gewoon onderdrukt worden !
  Niet luisteren gelijk steniging !

  Beantwoorden
 10. Gerrit
  Gerrit zegt:

  Het is vrij simpel. Zodra t vrouwtje begint te zanikken en te jeremiëren over van alles weet je als vent wel hoe laat t is: dr roze brilletje is weg en de relatie is nu in de praktische fase aanbeland. Als man rest je nu slechts één ding:dumpen a.s.a.p.dat wijf. Want t wordt enkel maar erger. Zeurwijvies zijn n duidelijk teken dat de houdbaarheidsdatum van je relatie verstreken is. Uit elkaar en laat haar maar n ander slachtoffer zoeken om haar zure gezeik tegen te doen, dan zoek jij je als man gewoon n ander jong chickie en start je fris opnieuw. Ideaal. Tot ze weer gaat zeuren natuurlijk na n tijdje. Maar dan weet je in elk geval weer Hoe laat t is

  Beantwoorden
 11. Jan
  Jan zegt:

  Ik vind dat vrouwen (en ook vaak mannen hoor) soms vaag formuleren. Zeggen ze het één en dan bedoelen ze het eigenlijk weer anders. Je moet niet verwachten dat ik die “dubbele bodem” zie. Als je vraagt om die ene sok op te ruimen, dan doe ik dat. Punt. Maar als je bedoeld met die ene sok dat er ook nog veel meer opgeruimd moet worden, moet je echt wel wat duidelijk zijn wat er opgeruimd moet worden. Ik kan immers niet in jouw hoofd kijken.

  Als je hebt lopen ergeren aan die sok op de bank, en het is nu de vijfde dag dat deze er ligt en je verteld het met grote irritatie dan kan ik daar weinig aan doen. Je had het immers eerder moeten zeggen. Dan had ik het eerder gedaan en had je niet te hoeven ergeren. Kortom wees specifiek en niet te algemeen. Wees duidelijk wat je wilt en wanneer aan jouw voorwaarde wordt gedaan. Maar wees ook wel redelijk.

  Maar idd zo’n vraag als “ben ik te dik”, die ga ik niet eens beantwoorden. Want je weet het antwoord toch wel. (Nee natuurlijk niet, waarom denk je dat toch de hele tijd)

  Beantwoorden
 12. Anouk
  Anouk zegt:

  Ik ben het helemaal met je eens over duidelijkheid en redelijkheid, Jan.

  Snap alleen niet zo goed waarom mannen over het algemeen verteld/gestuurd moeten worden hun rommel op te ruimen. En dan elke keer weer… Hij ligt nu op de bank… wil je dan apart een nieuw verzoek als ie op de trap ligt? Kunnen mannen, praktisch en probleemoplossend als ze zijn, niet zelf bedenken dat ie ook daar niet hoort? Waarom niet gewoon in 1 keer waar ie hoort?

  Als je het mij vraagt gaat het negen van de tien keer om doen waar je zin in hebt, omdat de ander toch wel weer de moed opgeeft en achter je kont aan op gaat ruimen of gaat lopen ‘zeuren’.. Mannen hebben vaak nog het idee dat het huishouden hun pakkie an niet is en hun vrouw het maar moet opknappen, en gaan allerlei (nog veel vervelendere en vermoeiendere) bokkesprongen maken om er maar onderuit te komen. Kinderachtig en niet gelijkwaardig.

  Beantwoorden
 13. Ee
  Ee zegt:

  Een vrouw zeurt omdat een man dat niet doet. Ze maken net zo veel bende en de man ruimt dat meestal gewillig op voor haar. Alleen zien ze dat niet. Vrouwen geven geen complimenten of een bloemetje. Kunnen ze niet, hebben ze niet geleerd in het Neandertal tijdperk.
  Geeft niet hoor, wij hoeven niet meer te jagen en ruimen zonder gezeur jullie rommel wel op. Tijd zat, alleen geef ons dan een beetje de ruimte en eis niet dat het gelijk gebeurd.

  Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *