Lieve schoonmoeders,

van lieve meisjes zoals ik.  In het verleden, het heden en liever niet in de toekomst: bedankt!

Bedankt dat jullie trouw ‘s morgens de boterhammetjes van jullie zonen smeren. Ook nu nog. Hun boxers met racesporen onder de bank vandaan vissen, omdat er anders niks mee gebeurt. Speciaal voor hen, omdat de losers niks anders lusten, een extra prakje koken. Afspraken met bijvoorbeeld de tandarts voor ze maken, ze noteren, ze nog even erop attenderen als het zover is.

Het heeft als resultaat dat mannen (of eigenlijk: jongens) er van uitgaan dat je hun secretaresse , huishoudster, gezellige maatje en daarnaast ook nog eens pornofreak in bed bent. Tuurlijk! Doe ik! Multi-task for life! Ik zit ook echt te wachten op gesprekken als:

‘Anouk, ik zou vandaag dweilen toch? Waar staat de dweil? Hoe ziet dat eruit? Welke verhouding water/schoonmaakmiddel moet ik gebruiken?’

Heerlijk toch. Ik heb altijd al een relatie met een kind willen hebben………… not. Ja, nee, natuurlijk vind ik het niet erg dat hij mijn maaltijd waar ik bloed, zweet, tranen, mijn kostbare tijd en heel veel liefde in heb gestopt en die ook nog eens voedzaam en gezond is, afdoet met: ’tis toch niet zoals van mijn ma’. Instant hoofdpijn die avond, dat snappen jullie.

Jullie zouden ons zo een plezier doen door eens een keer échte mannen van jullie zonen te maken in plaats van hulpeloze papkindjes die al in paniek raken als ze eens de knop van de wasmachine aan moeten zetten.  Of een belastingformulier moeten invullen. Een ei voor zichzelf moeten bakken als jij eens een dagje iets anders gaat doen.

Ik vraag me af hoe het toch zover komt steeds…. Tis namelijk niet dat jullie dit niet herkennen, want zelf zeiken jullie ook over de zoutzak die geen vinger uitvoert die jullie getrouwd zijn. Ergens gaat er dus iets mis. Waarom? It could all be so simple…

Dat ik jullie lief noemde was dus een klein beetje gelogen. Jullie zijn draken. Volgens mij expres, daar ben je schoonmoeder voor. Maar ik heb hoop. Mijn toekomstige schoonmoeder is anders. Die weet wel hoe het moet en is dus lief. Echt wel.

11 antwoorden
 1. pieter
  pieter zegt:

  ik kom uit een gezin van 9 kinderen en iedereen moest bij ons meehelpen
  s’morgens werd er geen brood voor je gesmeerd of je deed het als je toevallig een eitje bakte ook even voor een ander kan meer dan 1 in de pan
  was opvouwen koffie zetten ramen schoonmaken stofzuigen alles deden we
  en met plezier s’avonds bij het afwassen zongen we samen om deze dingen te doen was geen straf het was liefde en is liefde zo gauw je hier een punt van maakt heb je de liefde niet
  typisch hollands nooit een aardappel over bij onverwachts bezoek…

  Beantwoorden
 2. Nathalie
  Nathalie zegt:

  Mijn vriend is ook verwend en dan vooral op kookvlak. Als zijn ouders op vakantie gaan zit hij altijd te klagen dat ik mee moet naar de supermarkt “want hij zou niet weten wat te kopen”. Doe ik allerlei suggesties, krijg je elke keer opnieuw te horen “maar dat kan ik niet”… Dus koopt hij lasagna, pizza, friet, …
  Hij is gewoon te koppig om het te proberen, want komaan iedereen kan een biefstuk maken en aardappeltjes koken nee? Hij weigert gewoon te proberen.

  Beantwoorden
 3. Priscilla
  Priscilla zegt:

  Ik heb ook zo’n draak op de bank zitten, helaas. Maar hij is juist te streng opgevoed en probeert nu dan toch alsnog te rebelleren en dat is ook geen ideale situatie, geloof me. Ik heb het gevoel niet één, maar twee kinderen in de peuterpuberteit te hebben.

  Zoonlief, van 2,5 jaar, kan overigens wel al vegen, stofzuigen én poetsen.

  Beantwoorden
 4. Miss MATC
  Miss MATC zegt:

  Ik heb een schoonmoeder die voor haar man echt alles doe! Tis een huisslaafje maar gelukkig dat mijn vriend niet zo is en hij krijg bij mij thuis het goede voorbeeld van mijn geweldige pappie die heel veel in het huishouden doet!

  Beantwoorden
 5. Stellie
  Stellie zegt:

  Mijn vriend is goed opgevoed, kan koken, strijken, wassen, zelf de tandarts bellen en toch heb ik een draak van een schoonmoeder.

  Beantwoorden
 6. Yolande
  Yolande zegt:

  Helemaal mee eens. Het probleem ligt bij de (schoon)moeders!Goed hoe je dat hebt verwoord.
  Bij ons (in mijn gezin) is het precies het tegenovergestelde. Mijn man kan alles beter dan ik. En hij kan heerlijk koken! Dus doe ik niet veel (in zijn ogen veel te weinig)maar daarover klaagt hij niet heel vaak.

  Ik heb geluk gehad.

  Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *