Geacht Nederlands Uitgaanspubliek,

WAT is er met jullie aan de hand?! Dat vraag ik mij serieus af.

Na veelvuldig clubs, theatershows en festivals te hebben bezocht, vrees ik het volgende: wij Nederlanders stellen veel te weinig eisen aan ons entertainment. We pikken heel veel, klagen bijna niet, laten ons gewoon heel veel aanpraten en worden genaaid waar we bij staan. En daar betalen we ook nog eens voor.

Stel je dit voor: een club in de grote stad. Vol met mooie mensen. Je hebt ook je best gedaan, je hebt er zin in. Lekker met de voetjes van de vloer, een leuke avond hebben. Dat zal wel lukken, want de club waar je bent heeft een prachtige website met foto’s, supernice flyer en kondigt het feest aan als de hemel op aarde.

Niks is minder waar.

Wat blijkt: de dj is ongeïnspireerd. Het lijkt wel of je Sky Radio op hebt gezet. Je hoort gewoon wat je thuis ook hoort, geen verrassingen.  Wat een aanfluiting. Het ergste: je hoort na twee uur de hele set gewoon opnieuw. Het lijkt wel of er een cd op repeat staat. Als je na een aantal maanden weer in die club komt, hoor je precies dezelfde liedjes. Wel vier keer op een avond. Belachelijk.

Geloof je me niet? Ga eens naar een Urbanics in de Thalia Lounge. Ik durf mijn leven erom te verwedden dat je sowieso de volgende liedjes hoort:

 1. Nelly – Ride with me
 2. Gwen Stefani en Eve- Let me blow ya mind
 3. Mr. Vegas – Heads High

….En zo kan ik wel even doorgaan. Ik erger mij daar kapot aan. Hoe verder de nacht vordert, hoe meer ik naar huis wil. Maar als ik dan hoor dat Robin S voor de derde keer ingezet wordt (waar sowieso de doodstraf op moet staan!!) en zie dat iedereen volledig uit hun dak gaat, gilt, zijn handen in de lucht gooit en alles, dan weet ik het even niet meer. Vervang bovenstaande club voor een Dirty Dutch festival, een Off Corso, Club Vie en je hebt precies hetzelfde. Ik kan dit ook in de plaatselijke Havana krijgen, met het verschil dat ik er hier tenminste niets voor betaal en er ook niet een uur in de kou in de rij voor sta.

Is dit echt wat wij willen? Altijd overal hetzelfde horen, betalen voor een sfeerloze avond? Voor dj’s die gewoon niks creatiefs brengen? Ik geloof het niet. Ik wil het niet geloven. Laat het alsjeblieft niet zo zijn. Ik hou namelijk wel van gezellige avondjes uit, maar kan ze tegenwoordig ‘mainstream’ maar weinig vinden. Ik kom vaker thuis met het gevoel dat ik beter thuis was gebleven, dan dat ik echt een ontzettend leuke avond heb gehad (afgezien van de interactie met mijn gezelschap, natuurlijk) Ik heb ook steeds vaker het idee ik mijn geld veel beter had kunnen besteden, of dat ik ook maar eens in de dj-business moet gaan. Dat moet toch anders kunnen..

Ik hoop dat we met zijn allen kritischer gaan worden. So what als er een club sluit of een feest verdwijnt, we hebben echt al veel te veel van hetzelfde. We moeten meer kwaliteit eisen. Stuur de dj/comedian/kok gewoon naar zijn moer als ie shit presteert. Klaag. Schreeuw. Stuur boze brieven. Eis waar voor je geld of eis je geld terug. Geef organisatoren feedback.  Het kan allemaal alleen maar beter worden. Ik kijk ernaar uit. YES WE CAN!

16 antwoorden
 1. mer
  mer zegt:

  Helemaal mee eens! Om een uur of 02.00 (en je bent pas binnen rond een uur of 01.00) heb ik het al gehad, sfeerloos en baggermuziek. Blijf dan liever thuis op mn bankie hangen..

  Beantwoorden
 2. Sanne
  Sanne zegt:

  Ik mis bij ons de meeblère-muziek juist. Vroegahhh (toen ik nog illegaal naar binnen ging) was het echt kroegmuziek. Nu is het juist heel veel van die clubmuziek waarop iedereen stil gaat staan.

  Beantwoorden
 3. Anouk
  Anouk zegt:

  @Nicolle: Ooit ben ik wel de dj op mijn eigen feestje, ja! Dat is wel een van mijn plannen. Dan nodig ik je uit!

  @Sanne: meeblèren is niet erg. In de juiste setting. Maar dit is gewoon sfeerloos en voldoet niet aan de verwachtingen.

  @Lindsey: Zit wat in. Maar ze zijn exemplarisch voor heel veel andere clubs/festivals/scenes. Heb je tips voor hoe het wel kan en moet? Ik onderzoek ze graag 🙂

  Beantwoorden
 4. Lindsey
  Lindsey zegt:

  Ik vind de catwalk erg leuk. Goed er lopen mensen die zich uren opgetut hebben maar net zo goed jeans + witte shirtjes. Kleine festivals zoals into the woods, blauersee en het fabeltjesstrand. Er zal je niet gevraagd worden je hands up te gooien for the dj.

  Beantwoorden
 5. Judith
  Judith zegt:

  ..en nog erger, als niemand zijn handjes in de lucht gooit maar stil staat met een drankje in zijn hand! Irriteer ik me zoo aan! Ga lekker los man denk ik dan!

  Beantwoorden
  • Anouk
   Anouk zegt:

   Ja dat heb ik ook wel! Hoewel ik dat wel uit mezelf wil doen, omdat ik de sfeer en de muziek echt voel, en niet omdat een MC de hele tijd dingen roept en opdrachten geeft… ook een kleine irritatie 😉

   Beantwoorden
 6. Hedy
  Hedy zegt:

  Uitgaan is sowieso van de duivel lol… het gaat vaak niet eens om de muziek maar om hoe jij eruit ziet en hoe anderen eruit zien. flink losgaan is niet hip, stylish of classy, je neus gaat er van glimmen en je haar zit niet meer goed.

  ik ben duidelijk geen fan meer van uitgaan, zou zo nog even door kunnen zeiken.

  Beantwoorden
   • Hedy
    Hedy zegt:

    In mijn woordenboek niet, althans niet de 3daagse (reggae)festivals waarbij gekampeerd wordt…. de ‘recht uit je tent het terrein op publiek’ is toch niet te vergelijken met de ‘hooggehakte opgedirkte modepopjes’ en de gladde/dope kerels die je kan vinden op latinvillage (ben er al jaren niet geweest so correct me if i’m wrong)….

    live and let live… one love xD

    Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *