Geacht Nederlands Uitgaanspubliek,

WAT is er met jullie aan de hand?! Dat vraag ik mij serieus af.

Na veelvuldig clubs, theatershows en festivals te hebben bezocht, vrees ik het volgende: wij Nederlanders stellen veel te weinig eisen aan ons entertainment. We pikken heel veel, klagen bijna niet, laten ons gewoon heel veel aanpraten en worden genaaid waar we bij staan. En daar betalen we ook nog eens voor.

Stel je dit voor: een club in de grote stad. Vol met mooie mensen. Je hebt ook je best gedaan, je hebt er zin in. Lekker met de voetjes van de vloer, een leuke avond hebben. Dat zal wel lukken, want de club waar je bent heeft een prachtige website met foto’s, supernice flyer en kondigt het feest aan als de hemel op aarde.

Niks is minder waar.

Wat blijkt: de dj is ongeïnspireerd. Het lijkt wel of je Sky Radio op hebt gezet. Je hoort gewoon wat je thuis ook hoort, geen verrassingen.  Wat een aanfluiting. Het ergste: je hoort na twee uur de hele set gewoon opnieuw. Het lijkt wel of er een cd op repeat staat. Als je na een aantal maanden weer in die club komt, hoor je precies dezelfde liedjes. Wel vier keer op een avond. Belachelijk.

Geloof je me niet? Ga eens naar een Urbanics in de Thalia Lounge. Ik durf mijn leven erom te verwedden dat je sowieso de volgende liedjes hoort:

  1. Nelly – Ride with me
  2. Gwen Stefani en Eve- Let me blow ya mind
  3. Mr. Vegas – Heads High

….En zo kan ik wel even doorgaan. Ik erger mij daar kapot aan. Hoe verder de nacht vordert, hoe meer ik naar huis wil. Maar als ik dan hoor dat Robin S voor de derde keer ingezet wordt (waar sowieso de doodstraf op moet staan!!) en zie dat iedereen volledig uit hun dak gaat, gilt, zijn handen in de lucht gooit en alles, dan weet ik het even niet meer. Vervang bovenstaande club voor een Dirty Dutch festival, een Off Corso, Club Vie en je hebt precies hetzelfde. Ik kan dit ook in de plaatselijke Havana krijgen, met het verschil dat ik er hier tenminste niets voor betaal en er ook niet een uur in de kou in de rij voor sta.

Is dit echt wat wij willen? Altijd overal hetzelfde horen, betalen voor een sfeerloze avond? Voor dj’s die gewoon niks creatiefs brengen? Ik geloof het niet. Ik wil het niet geloven. Laat het alsjeblieft niet zo zijn. Ik hou namelijk wel van gezellige avondjes uit, maar kan ze tegenwoordig ‘mainstream’ maar weinig vinden. Ik kom vaker thuis met het gevoel dat ik beter thuis was gebleven, dan dat ik echt een ontzettend leuke avond heb gehad (afgezien van de interactie met mijn gezelschap, natuurlijk) Ik heb ook steeds vaker het idee ik mijn geld veel beter had kunnen besteden, of dat ik ook maar eens in de dj-business moet gaan. Dat moet toch anders kunnen..

Ik hoop dat we met zijn allen kritischer gaan worden. So what als er een club sluit of een feest verdwijnt, we hebben echt al veel te veel van hetzelfde. We moeten meer kwaliteit eisen. Stuur de dj/comedian/kok gewoon naar zijn moer als ie shit presteert. Klaag. Schreeuw. Stuur boze brieven. Eis waar voor je geld of eis je geld terug. Geef organisatoren feedback.  Het kan allemaal alleen maar beter worden. Ik kijk ernaar uit. YES WE CAN!