Conclusie

Social Media maken ons bemoeizuchtig, nep, aandachtsgeil en vooral ook laf.

Het neppe zit hem in het plaatsen en bewerken van foto’s, van stoere praat, van je beter voordoen dan je bent. Dit is nog het minst erg, want in het echie val je toch wel door de mand. Dit alles doe je natuurlijk voor de aandacht. Hoe meer, hoe beter. Voor sommige mensen geldt ook: negatieve aandacht is ook aandacht!

Die aandacht geven we elkaar ook wel graag. Vooral in de vorm van ‘dieken’. We willen alles van elkaar weten: hoe, wat, waar, waarom, met wie, wanneer. Dat kan ook, omdat we ALLES ALTIJD met IEDEREEN op het net delen. Het liefst met foto’s erbij. Ik weet zeker dat opmerkingen in deze trant je weleens door het hoofd geschoten zijn:

  • Die neppe bitch reageert niet op mijn mail, maar ik zie dr wel de hele dag op Hyves!
  • Hmmmm waarom staat hij met HAAR op de foto?! Welke datum staat daar nou precies… kende ik hem toen al?!
  • Dus ze kon niet met me afspreken omdat ze hoofdpijn had. Maar kijk wat ze net twittert…

Nou ja, je kan heel veel scenario’s bedenken. You catch my drift.

Bovenstaande was me al een tijdje duidelijk. Maar vandeweek zag ik iets, waardoor ik echt ff dacht: waar zijn we nou helemaal mee bezig? Al die online sociale dingen hebben namelijk achterlijk veel functies. Profielen privé zetten, per contactpersoon instellen wat hij of zij wel en juist niet mag zien, offline aanmelden, anoniem surfen, personen blokkeren, personen negeren….  Ik snapte er niks meer van. Waar is dat allemaal voor nodig? Als diegene niet je vriend is, why the hell staat ie dan in je lijst? Als je informatie geheim is, waarom plaats je het in godsnaam op internet? Waarom kan je iemand niet gewoon uit je lijst donderen als je die niet meer interessant vindt? Durf je de confrontatie niet aan? En toen bedacht ik me ineens: je hebt iemand gedumpt via MSN, Anouk. Je hebt zojuist iemand gevolgd op twitter omdat ie mooie ogen heeft. Je leest de krabbels van dat mens dat je haat. Wat lul jij? Je bent geen haar beter….

Dus: ik ben bemoeizuchtig, aandachtsgeil, nep en laf. Geloof ik. Maar ik rook niet. Ik ben gewoon modern!